Några korta ord om fixidé

Åh, tillbaks i etern igen. Har tillbringat två dagar på Fixidé på Lava, Kulturhuset. Fixidé alltså. Idékonferens med  fokus på ung kultur kan man kanske kalla det? Även om publiken (/deltagarna… vi kommer till det)  i viss mån saknade och efterlyste både idéerna och det unga perspektivet. Kanske är det väl ambitiöst av arrangörerna att tro att Lavas egen målgrupp (dvs. 13-25 år) ska lockas av konceptet, som dessutom ligger på skoltid en torsdag-fredag, så det allmänt utslängda efterlysningen ”men vars e ungdomarna” kunde väl besvaras relativt koncist med ett ”i skolan?”… om vi har tur.

Ja. Det där med publik/deltagare var ett annat spörsmål som vädrades i min grupp. Det talades mycket om deltagande och hur man i praktiken kunde skapa dialoger och deltagandekultur som ökade delaktigheten i kulturlivet. Minskade glapp och utjämnade klyftorna mellan etablerat och oetablerat, fint fult,  på och nedanför scen etc. I en inledande spaning i går talades det t.om om framtidens kulturhus som scenlöst och vad det i sin tur skulle kunna betyda för relationen mellan aktörer och publik och om det skulle göra publiken till en konstnärligt medskapare på ett annat sätt än idag. Dessvärre kändes Fixidé ganska statiskt i sin form. Paneldiskussioner på scen – frågor från publiken. Detta bröts visserligen av med ett open space i går som var riktigt roligt och givande, men tyvärr saknade jag en dynamik mellan gästerna i panelens kompetens och besökarnas idéer. Man fick ett smakprov av både och men de  båda fick inte mötas och utvecklas till något nytt tillsammans.

Trots detta: trevligt initiativ. Mycket intressanta personer att lyssna till. Några gamla och några nya favoriter att hålla ögonen på och faktiskt en hel del ny inspiration till egna projekt som fått samla damm allt för länge.

Tack Lava!

MVH Hafsigt nedklottrat av Kulturtanten som nu har bråttom att dricka wine

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s